مدیریت راهبردی چیست و چه سطوحی دارد؟

پیش از تعریف مدیریت راهبردی باید با راهبرد یا استراتژی آشنا شویم. فرض کنید شما در زندگی شخصی یا کسب و کاری تان هدفی را انتخاب کرده اید. راهبرد یا استراتژی مسیری است که شما را آن هدف می رساند. قطعا برای رسیدن به هر هدفی ملزم به داشتن برنامه ریزی هستیم و این برنامه ریزی همان برنامه ریزی راهبردی یا استراتژیک است که در دل مدیریت استراتژیک یا مدیریت راهبردی اتفاق می افتد. در مدیریت راهبردی ما همیشه در حال رصد کردن این هستیم که آیا برنامه استراتژیک، ما را به هدفمان می رساند یا خیر. در این مسیر ما همیشه باید به موانع داخلی (ضعف ها) و خارجی (تهدیدها) و همچنین قوت های داخل سازمان و فرصتهای خارجی توجه ویژه داشته باشیم تا در صورتی که در اجرای استراتژی ما اشکالی وجود داشت، با تغییر استراتژی بتوانیم به هدف برسیم.

اما سطوح استراتژی در مدیریت یا سطوح مدیریت استراتژیک  به سه بخش تقسیم می شود.

1.    سطح corporate یا کل:  استراتژی هایی که در این سطح تدوین می شوند، با هدف هدایت کل سازمان و استفاده بهینه از منابع هستند. مدیرانی که در این سطح هستند، درک عمیقی از کل هولدینگ دارند.

2.    سطح business یا تجاری: در هولدینگ هایی که شامل چند سازمان هستند، استراتژی های تجاری برای هرکدام از این سازمان ها تدوین می شوند.

3.    سطح وظیفه ای یا functional: پایین ترین سطح مدیریت استراتژیک در سازمان است و مربوط به مدیرانی می شود که در یک زمینه تخصص زیادی دارند؛ مثل امور فروش یا بازاریابی یا مالی و... 

اهمیت یادگیری اصول فروش و بازاریابی

توجه به بازاریابی و فروش شاه‌کلید موفیت هر کسب و کاری است. در دنیای پررقابت امروز بازارها به‌سرعت در حال تغییر هستند و با توجه به فعالیت‌های پیش‌بینی نشدۀ اقتصاد باید به بازاریابی و فروش توجه بیشتری شود. با فراگیری اصول بازاریابی و فروش برنامه ریزی منظم و موفقیت کسب و کارها امکان پذیر می‌شود.

متاسفانه در حال حاضر اغلب کسب و کارها برنامه مشخصی برای فروش و بازاریابی ندارند و به اهمیت آموزش نیروهای این بخش فکر نمی‌کنند. راه‌اندازی واحد بازاریابی و فروش یا حتی تفکیک قائل شدن بین آن‌ها به‌تنهایی کافی نیست. فروشنده خوب یک کسب و کار را موفق می‌کند. فروش و بازاریابی یک مشخصه ذاتی نیست؛ بلکه یک مهارت است که با آموزش و تمرین می‌توان آن را ارتقا داد و بهبود بخشید.

 افرادی که اصول فروش و بازاریابی را یاد گرفتند، می‌توانند از طریق راهکارهای زیر به کسب و کار خود کمک کنند:

  • ایجاد تصویر ذهنی مثبت از برند و کسب و کار برای مشتری؛
  • شکل‌دهی و حفظ روابط پایدار با مشتری؛
  • برنامه ریزی درست و اجرای دقیق استراتژی‌های بازاریابی و فروش؛
  • شناخت بیشتر فرآیندها و فعالیت‌های اصلی کسب و کار؛
  • ارتباط بهتر با ارکان دیگر کسب و کار برای دستیابی به اهداف فروش و بازاریابی.

https://modirban.com/product/professional-sales-course/